Praca w Niemczech krok po kroku

Jakie mam szanse? Jak znaleźć odpowiednią pracę? Czy potrzebuję wizy? Tutaj otrzymasz informacje.

Wykwalifikowani pracownicy mają w Niemczech duże szanse.
Wykwalifikowani pracownicy mają w Niemczech duże szanse. Morsa Images/istock/Getty Images

1. Analiza twoich szans

Szybki test przeprowadzony na portalu „Make it in Germany” pokaże Ci Twoje szanse na pracę w Niemczech. Poszukiwani są między innymi lekarze, personel pielęgniarski, inżynierowie, mechatronicy, informatycy i maszyniści. Najlepiej zanim rozpoczniesz poszukiwanie pracy, sprawdź, czy potrzebujesz wizy do pracy w Niemczech.

Dziesięć najbardziej poszukiwanych zawodów w Niemczech

2. Posiadanie uznanych kwalifikacji

W przypadku wielu zawodów korzystne jest, a w niektórych profesjach nawet obowiązkowe, aby kwalifikacje zawodowe lub wykształcenie w Twoim kraju ojczystym były uznane w Niemczech. Czy Ciebie to dotyczy, możesz sprawdzić na portalu Uznawanie kwalifikacji w Niemczech.

3. Poszukiwanie pracy

Giełda pracy „Make it in Germany” podaje stanowiska pracy, na których wyraźnie pożądani są międzynarodowi specjaliści. Poza tym szukaj w Federalnej Agencji Pracy, na dużych portalach z ofertami pracy, takich jak Stepstone, Indeed i Monster lub przeglądaj oferty pracy w sieciach kontaktów biznesowych, takich jak LinkedIn lub Xing. Jeśli jesteś zainteresowany konkretną firmą, sprawdź bezpośrednio na jej stronie internetowej, czy nie ma ofert pracy.

Przegląd giełd pracy w Niemczech

4. Napisanie podania

Standardowymi wymaganiami dotyczącymi ubiegania się o pracę w niemieckiej firmie są: list motywacyjny, curriculum vitae ze zdjęciem, świadectwa i referencje. Upewnij się, że spełniasz wymagane kwalifikacje i podkreśl je w liście motywacyjnym.

5. Złożenie wniosku o wizę

Obywatele państw UE, Szwajcarii, Liechtensteinu, Norwegii i Islandii nie potrzebują wizy do pracy w Niemczech.

Jeśli jesteś obywatelem Australii, Izraela, Japonii, Kanady, Korei Południowej, Nowej Zelandii lub USA, możesz wjechać bez wizy i przebywać w Niemczech do trzech miesięcy. Jednak, aby tu pracować, musisz ubiegać się o pozwolenie na pobyt w celu wykonywania pracy zarobkowej.

Wszyscy inni potrzebują wizy. Wniosek o wizę złóż dopiero wtedy, kiedy będziesz już mógł okazać umowę o pracę w Niemczech. Umów się na wizytę w ambasadzie niemieckiej w Twoim kraju i uprzedź przyszłego pracodawcę, że może upłynąć trochę czasu, zanim dopełnione zostaną wszystkie formalności wizowe.

Z dyplomem ukończenia studiów wyższych uznawanym w Niemczech otrzymasz sześciomiesięczną wizę na poszukiwanie pracy.

6. Wykupienie ubezpieczenia zdrowotnego

Ubezpieczenie zdrowotne w Niemczech jest obowiązkowe już od pierwszego dnia pobytu.

Tutaj znajdziesz listy kontrolne, które pomogą Ci znaleźć pracę w Niemczech.

© www.deutschland.de

You would like to receive regular information about Germany? Subscribe here: